Ekonomi

Nisan ayında açlık sınırı 10 bin 135 lira 50 kuruştu

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (TÜRK-İŞ) Nisan ayı verilerine göre dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcamasını karşılayan açlığın sonu 10 bin 135 lira 50 kuruş oldu. Yoksulluk sınırı 33 bin 14 lira 66 kuruş olarak hesaplandı.

TÜRK-İŞ bugün Nisan ayı açlık ve yoksulluk sınırı verilerini yayınladı. Buna göre, dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcamasını karşılayan açlık sınırı martta 9 bin 590 TL iken Nisan’da 10 bin 135,50 TL’ye yükseldi. Mart ayında 31 bin 240 TL olan kira, fatura, eğitim, giyim, ulaşım gibi tüm giderleri kapsayan yoksulluk sınırı Nisan’da 33 bin 14,66 TL’ye yükseldi.

Nisan ayında bekar bir çalışanın aylık toplam geçim maliyeti 13 bin 165 liraya ulaştı. Dört aylık değişim oranı yüzde 24,65 olurken, son 12 aylık değişim oranı yüzde 90,38 olarak öne çıktı. 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı yüzde 115,74 olarak hesaplandı.

KUZU ETİ 350 LİRAYI AŞARAK REKOR KIRDI

TÜRK-İŞ’in araştırmasına göre et, tavuk, balık, yumurta, bakliyat ve yağlı tohum ürünlerinin yer aldığı kümelenmede de yüksek fiyat artışları yaşandı. Ortalamada ilk kez balık 140 lirayı, dana eti 300 lirayı, kuzu eti 350 lirayı geçerek rekor kırdı. Yumurta tanesi 3,5 lira. Bir ayda balık, kuzu eti, dana eti, tavuk ve yumurta fiyatları sırasıyla yüzde 9, yüzde 21, yüzde 25, yüzde 11 ve yumurta fiyatları yüzde 3 arttı.

SEBZE VE MEYVEDE AYLIK YÜZDE 20’YE VARAN ARTIŞ GÖRÜLDÜ

Pirinç ve un fiyatlarında bir ayda sınırlı bir artış gözlendi. Bulgur yüzde 4, makarna yüzde 5 arttı. İrmik fiyatı yüzde 4 düştü. Yaş sebze ve meyve kümelenmesinde taze soğan ve marul gibi yeşil soğan ile pırasa ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerin sokak pazarlarında fiyatları yüzde 15 arttı.

KIRMIZI KOLTUK BİR AYDA 50 LİRA ARTTI

TÜRK-İŞ’ten yapılan yazılı açıklamada, ücretlilerin satın alma gücünün enflasyon nedeniyle erozyona uğradığına dikkat çekilerek, “Ücret gelirlerinin yetersiz kalması nedeniyle geçim sıkıntısı dar gelirlileri geride bırakmıyor” denildi. zorunlu harcamaları karşılamak.” Gıda enflasyonunun 1,5 yılı aşkın süredir yüksek seyrettiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bu durum, fiyat ve maaş artışlarına rağmen büyümeden hisse almak şöyle dursun, sabit gelirlilerin alım gücünü düşürüyor. Dolayısıyla ortalama yüzde 50 artan kırmızı eti dar gelirli vatandaşların tüketmesi mümkün değil. Son bir ayda TL, son bir yılda ise yüzde 150. Sadece hayvansal ürünler Sadece mutfaklarda en çok tüketilen gıda olan soğan ve patates fiyatları son bir yılda ikiye katlandı. Üstelik gıda fiyatlarının düşmesine rağmen. BM Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) kıyasla dünyada bir yıl boyunca kesintisiz yüzde 20 azaldı.Sorun geçim sorunu… Gıda alışverişinde bile hayatını kilodan kiloya sürdürmek zorunda olan vatandaş gram ve tahıl alışverişinden, temel tüketiminden fazlasını kısamaz hale geldi.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu