Yüksek inşaat mühendisi ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Kayseri’de düzenlenen panelde konuştu
Yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, “Kayseri 1. Deprem Farkındalık Paneli”ne katıldı.
Erciyes Üniversitesi İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Kültür Merkezi’nde düzenlenen panelde konuşan Yoshinori, Endonezya ve Malezya’dan başlayıp Hindistan, Afganistan, Irak, Azerbaycan’a kadar uzanan Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın dünyadaki önemli fay sınırlarından biri olduğunu söyledi. , Türkiye, Yunanistan, İtalya ve İspanya’ya gittiğini söyledi.
Olası bir depremin ardından tsunaminin oluşabileceğini belirten Yoshinori, şunları kaydetti:
“Deprem nerede olur derseniz öncelikle Kıbrıs’ın güneyinde olabilir. Denizde deprem olursa tsunami de olabilir. Mesela bardağı salladığınızda küçük bir dalga oluşur ama Büyük bir kovayı salladığınızda dalga daha da büyür. Bu yüzden Japonya’da meydana geldi.” Depremler meydana geldiğinde tsunamiler çok büyüktür. Dünyanın en büyük depremi Şili’de yaşandı. Japonya’da o an hiçbir şey yoktu ama 23 saat sonra 5-7 metre yüksekliğinde bir tsunami üstümüze geldi. Akdeniz, Ege ve Marmara Denizi’nde tsunamiler genellikle bir metre yüksekliğe ulaşıyor. “Olabilir diyebiliriz. Denizin bazı derin kısımlarında depremle birlikte kayma olursa 3 metre yüksekliğinde olabilir.”
Kayseri’de yaşanan depremlere değinen Yoshinori, 3. derece deprem bölgesi olan kentte 1717 ve 1835 yıllarında depremlerin yaşandığını hatırlattı.
Yoshinori, fay hattına sahip olan Kayseri’nin İstanbul ve İzmir gibi şehirlere göre daha şanslı olduğunu kaydetti.
Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, depremin sadece yıldönümünde değil her zaman dikkate alınması gerektiğini belirtti.
Deprem anında nasıl davranılması gerektiğinin önemine değinen Altun, şöyle konuştu:
“Çocuklarımızı ve gençlerimizi mutlaka beklenen deprem senaryosuna hazırlamamız, ilkokuldan başlayarak anaokuluna kadar deprem anında nasıl davranmaları gerektiği konusunda tatbikatlar yaparak onları acil durumda ne yapacakları konusunda bilgilendirmemiz gerekiyor. Her zaman sıcaklar. Mümkünse bu provalar ayda bir yapılabilir. Biz üniversite olarak, “Yeni bir hastane projesini hayata geçirmek istiyoruz. İzolatörlü hastane yapacağız. Bunun en büyük avantajlarından biri depremden korkmamız değil, deprem durumunda olası bir ameliyat hizmetinin aksamadan devam etmesinin sağlanmasıdır.”